Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Så shoppar du på onlineauktion del 2: Auktionstipset

Gustav Broström  |  Publicerad 2017-06-20 08:00  |  Lästid: 3 minuter

Första, andra och tredje!

Det stora intresset för onlineauktioner ökar ständigt men att handla antikviteter och äldre saker på nätet kan vara både svårt och en smula skräckinjagande. En av pionjärerna inom det svenska fältet, en slags auktionernas Uber, är Auktionstipset. Duon Lisa Milberg och Leo Forsell kände ett skriande behov av att lista sina favoriter på diverse auktionssajter och skapade då AT, en slags interaktiv tumblr där de väljer ut sina favoriter. Likt en machete i djungeln svarar Leo här på några av de viktigaste frågorna och funderingarna kring auktioner och shopping på nätet.

Vad är det viktigaste att tänka på när man köper på online?

Att bestämma sig i förväg vad man är beredd att betala för vad det nu är man tänker försöka köpa. Det är lätt att ryckas med i slutskedet av en auktion, att se det om en tävling och inte vilja ge upp.  Lägg ditt maxbud i slutminutrarna och ge dig sen ut på en promenad. (Detta gäller dock inte Tradera där auktionerna inte förlängs vid bud i slutskedet, där handlar det bara om att lägga högst bud i slutsekunden).

Vad bör man se upp med?

Håll koll på var objektet säljs ifrån. Är det tex värt att betala 2500 i frakt? Har du inte möjlighet att se tex fåtöljen på plats så bör du granska bilderna noggrant. Ev slitage eller annat ska visas.Även om du ibland kan häva ett köp (om varan tex inte håller måttet eller om bilden var missvisande) så kommer du ej få tillbaka klubbslagsavgift, auktionshusets % eller fraktkostnad. Researcha även om du känner dig osäker. Rätt ofta slänger sig Auktionshusen med rätt sladdriga uttryck som 1900-talets andra hälft etc.

Vilka rättigheter har man som kund?

Man har ångerrätt oftare än man tror även om det inte är något som det skyltas såklart med. Viktigt är ju såklart att ha en fair orsak. Att ha bränt pengarna på dyrt naturvin funkar icke! Där får du välja vad du värderar mest, Lisa Pape-pallen eller San Giovanni-vinet.

Vad är de vanligaste fördomarna om att köpa på auktion?

- Att det är svårt

- Skurkar kommer stjäla dina kortuppgifter

- Att man blir lurad av någon men man vet inte vem

- Det är bara onda ”anteakhandlare” köper på auktion

Vilka trender är heta nu och vad ska man satsa på?

Trender som är heta nu kostar ju därefter. Köp istället det du gillar. Är du ute efter att fynda så satsa på saker du anar kommer bli heta. Art Deco och Funktionalism kan fynda mycket fint av nu tycker jag. Den stora furuboomen verkar inte heller riktigt fästa sig hos gemene man riktigt av någon anledning.

Varför blir slutpriset högre än det jag la? 

För att du måste betala klubbslagsavgift, auktionshuset ska ha sina ca 20% och ev så tillkommer frakt. Är du dessutom glömsk och missar att hämta ut din Calderlitografi så får du betala runt 100 kr / dygn.

Vad är acceptpris? Och hur skiljer det sig från utropspriset?

Många auktioner har ett utropspris. Det är en prisnivå auktionsfirman tycker att budgivningen är rimlig att starta på. Men ofta kan du ändå lägga ett lägre bud (300 kr är generellt lägst) och har du tur kan föremålet bli ditt trots att auktionsfirman hade räknat med/hoppats på mer. Men en del föremål har även ett accept/bevakningspris. Det betyder att om det priset inte uppnås så kommer varan inte att säljas. Detta är en garanti för säljaren för att föremålet inte ska slumpas iväg långt under dess värde.

---

Följ auktionstipset @auktionstipset och spana in deras hemsida här!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:00