Annons

Gustav Broström
Cafés groomingredaktör skriver om de bästa produkterna och hur du använder dem.

Annons
 

En guide till Paris!

Jag bryter tystnaden! Efter intensivt pluggande och semestrande är jag tillbaka på banan. I torsdags åkte jag till Paris för första gången sedan jag bodde där våren 2013. Med mig hade jag Elsa, Sandra, Pontus och Magnus. Vi såg fram emot att strosa i ett grönskande Paris men tji fick vi då det regnade alla dagar vi var där. Dock är Paris världens bästa stad för shopping, kultur och mat så man lider inte nöd. Här kommer en snabb genomgång för våra 3 och 1/2 dagar i ljusets stad!

Annons

q4

Vi flög skräckinjagande tidigt och lämnade ett kallt Stockholm för ett ännu regnigare Paris.

q14

Vi hade hyrt en lägenhet på Iles Saint Louis, världens bästa adress. Paris takåsar gjorde sig mycket bra under regntunga moln.

q1

q7

Paris parker är världens bästa parker, gruset är ljust och skapar en filmisk känsla. Här nedan listar jag det allra bästa med Paris!

Mina tre bästa parker är:

Parc George Cain – mittemot svenska institutet på Rue Payenne.

Jardin Anne Frank – gömd pärla bakom Pompidou på Impasse Berthaud.

Parc Buttes des Chaumont – magiskt sceneri med milsvid utsikt på Rue Botzaris.

q10

Mina 3 bästa caféer:

Kooka Boora, 62 Rue des Martyrs. Metro: Pigalle/Anvers

Alla australienska expats favvohak där vardenda fransk copywriter, författare och hobbybloggare hänger i flera timmar. Supertrendigt inrett med obehandlad furu, nakna glödlampor och kanske Paris absolut bästa kaffe. Beställ en drip coffee (gärna Burundirosten) och försök få en plats med utsikt över det lilla torget. Stadens bästa wifi! Obs! Se upp för alla svenskar som jobbar/fikar här, aldrig en bra idé att snacka skit utomlands…

Ten Belles, 10 Rue de la Grange aux Belles. Metro: Jaques Bonsergent/République

Mitt stammishak när jag bodde här! Nästan som att vara i Sofo i Stockholm, hähä. Dom superextremASAtrendiga baristorna fascineras av det svenska språket och en är t.o.m gift med en svenska och pratar på svajig svenskengelska. Typkunden här bär helskägg, runda glasögon, limiterad sweatshirt och Vans. Prova mackorna med oxbringa och majonäs och beställ cappucino eller filter coffee, alltså bryggkaffe, vilket verkar vara trendigt in absurdum här. Flanera sedan längs kanalen där fransmännen dricker vin och äter ost, det är här Amélie från Montmartre kastar macka!

L’Institut Suèdois, 11 Rue Payenne. Metro: Saint Paul/Saint Sèbastian Froissart

Svenska institutet i hjärtat av Marais är pampigt och storslaget utanpå, hemtrevligt och lagom inomhus. Har man tröttnat på att äta konstiga baguetter,  konstiga tartes och dricka löjligt små kaffe (om man nu KAN bli trött på det) är det lätt att smita iväg från dom mest turistiga gatorna i Marais och hänga med svenska au pairbrudar med quiltad Barbourjacka och pärlörhängen och beställa en bryggkaffe och kladdkaka på svenska. Här är det alltså RIKTIGT bryggkaffe, inget hipsterkaffe. Glöm inte att kika in i huvudbyggnaden och se aktuell utställning, oftast mycket intressant!

 

q11

3 bästa restaurangerna:

Resturant Derrière, 69 Rue des Graviliers. Metro: Arts et Métiers

Den lätt gömda restaurangen är ganska dyr men har förutom en fin innergård en magisk övervåning. Bakom gömda garderobsdörrar finns fussball och uppstoppade djur. Väl värt ett besök.

Dumplings i Belleville. Metro: Belleville

Längs Rue Belleville ligger de asiatiska restaurangerna som ett pärlband, den ena bättre än den andra. Min absoluta favorit är den mest anonyma och ligger mitt i backen. Utan skylt men ofta med lång kö av franska hipsters serveras auberginegrytor och magiska dumplings. Billigt som satan.

Café St. Regis, 6 Rue Jean du Bellay. Metro: Saint Paul

På anonyma Ile Saint Louis ligger superfranska och lätt turistiga St. Regis. Vill du äta råbiff och dricka rödvin till tonerna av dragspel för den perfekta franska dejten är detta det ultimata stället.

q3

q8

3 bästa gatorna:

Rue Tiquetonne: Vintageaffärer och streetwear trängs på den vindlande gata. Glöm inte att kolla in Episode, Kiliwatch och avsluta med kaffe på Le Café.

Rue du Bac: Flotta men anonyma Rue du Bac är mest värd ett besök tack vare Deyrolle, den bisarra affären där man kan köpa uppstoppade isbjörnar, tigrar men även små skalbaggar och fåglar. Ett absolut MÅSTE.

Rue Notre Dame de Lorette: Vill man se det äkta Paris är denna gata perfekt. Från metro Notre Dame de Lorette upp till romantiska Blanche finns antikaffärer, fruktstånd och vanliga mataffärer för den vanlige fransmannen, perfekt inramat med dammiga 1800-talshus.

 

q13

q2

3 bästa museerna:

Carnavalet i Marais är specialiserat på Paris historia och rymmer allt från gamla gatuskyltar till skulpturer. Drösvis med vackra tavlor och stora fönster. perfekt för instagram.

Musée de la Chasse et de la Nature är jakt- och naturmuseet som inte lever upp till sitt namn. En hisnande humoristisk blandning av uppstoppade djur, konstiga vapen och konstinstallationer gör detta till ett av Paris absolut bästa museer.

Galerie de Paléontologie et d’Anatomie comparée är en direkt frukt av fransmännens fascination för det morbida under 1800-talet. På våning efter våning trängs djur och människoskelett från kritaperioden till idag.

 

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar