Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Frågor och svar om att odla ekar, kastanjer och avokados!

Gustav Broström  |  Publicerad 2017-02-01 08:00  |  Lästid: 3 minuter

Ekar hit och avokados dit. I storstadens betonglandskap är det något alldeles särskilt att plantera något eget, se det gro och sätta fingrarna i jorden för att ge det näring. Mina växter frodas och mår strålande trots att min lägenhet ligger i norrläge, men med mycket ljus och vatten kommer man långt.

Jag brukar säga att jag ärvt mina gröna fingrar av min mamma som alltid påtade i trädgården och med krukväxter hemma. Hon sa alltid att man måste prata med växterna så varje gång jag vattnar gaggar jag lite med dem, det uppskattas! Här kommer en fullmatad guide med frågor ni mejlat in. Om ni undrar mer är det bara att slänga iväg ett mejl till gustav.brostrom@cafe.se!

gustavbrostrom.ek - 1 (1) gustavbrostrom.ek - 1 (2)

Mina avokados/ekollon/kastanjer gror inte, vad är felet?

Svårt att säga! Ibland finns det kanske inte tillräckligt med växtkraft, de kanske står för mörkt eller kallt? Jag placerar alltid mina skott, frön och kärnor på ett fönsterbräde över ett element. Med ljuset i ögonen och värme i rumpan växer det så det knakar. Dessutom är en nyckel kvantitet före kvalité. The more the merrier.

Ekollonen/avokados ruttnar och/eller det blir grågrönt slem!

Yes, det händer mig också ibland. Byter man vatten för sällan grumlar det till sig och näringen tar slut antar jag. Att byta vatten ofta är extra viktigt för kärnor som inte börjat spricka upp. Med avokados är det också viktigt att skölja bort alla rester efter fruktkött, det brukar vara en bov i dramat.

Hur planterar man ekarna i jord?

Längst ned i inlägget har jag länkat alla mina guider – där har jag en särskilt för att plantera ekar.

 

 

 

gustavbrostrom.ek - 1 (3) gustavbrostrom.ek - 1

Hur lång tid tar det tills det blir grönt och skönt?

Olika beroende för växt! När de väl fått ”svans” och fattat att de ska upp och ut i världen tar det mellan 4 – 6 veckor för ekollon, cirka 6 – 8 veckor för avokados och bara 3 – 4 veckor för kastanjer.

Jag har ekollon som bara som bara är rot, varför händer inget? 

Ännu en svår fråga! Ibland stannar de i växten, ibland tar de en paus och sedan skjuter de iväg. Det man måste komma ihåg är att Rom inte byggdes på en dag, heheh. Tålamod är en dygd.

Måste jag plantera dem när de är stora?

Nejnej. Solljus och friskt vatten ofta kommer du långt med. En del som står i för soliga fönster kan brännas. Lagom är bäst. Det viktiga att komma ihåg är blandningen när du planterar, se nedan för exakt guide.

gustavbrostrom.ek - 2

Jag har offrat cirka 7 avokadokärnor men inget händer!

Tålamod är en dygd pt. 2! Ibland tar det massor  av veckor innan det händer något med avokados och ju fler desto bättre. Byt vatten ofta, ställ varmt och läs en lång bok.

Var kan man hitta fina glas och sånt till ekar?

Loppmarknad, Myrorna och Stadsmissionen! Jag borde verkligen bli sponsrad med tanke på hur mycket reklam jag gör för dem… Snapsglas, gamla slipade champagneglas i kristall, e-kolvar och annan labbutrustning går ofta att köpa på auktion och skapar en spännande kontrast mellan det fragila gröna och det kliniska.

När ska jag plocka ekar/kastanjer?

Här säger alla proffs olika men jag går efter frosten! Ekollon plockas när hösten är påväg att bli som värst, precis innan frosten. De små liven ska gärna ha legat 2-3 veckor i fuktiga löv innan du plockar dem. Kastanjer däremot ska plockas direkt efter frosten. De behöver en köldknäpp för att sätta igång att växa. Snart dags med andra ord!

gustavbrostrom.ek - 3

Här är alla mina guider till ekar, avokados och kastanjer:

Hipsterekar step-by-step

Plantera ekar i jord

Hipsterkastanj step-by-step

Hipsteravokado step-by-step

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar