Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Hipsterguide till Helsingfors

Gustav Broström  |  Publicerad 2016-05-17 10:46  |  Lästid: 4 minuter

Som ett kosmopolitiskt hattrick (efter mina tidigare resor till Tokyo och New York) åkte jag förra veckan till Helsingfors med skolan. Att alla dricker Koskenkorva, bär kniv och det enda man kan köpa är Muminsaker, ja, fördomarna mot Finland är många men inte alltid sanna. (Dock är många glada i Kosken…)

Helsingfors är undantaget. Huvudstaden kanske inte kan mäta sig med Paris, Berlin eller ens Stockholm men för den historiskt intresserade hipstern är Helsinki ett perfekt resmål för en weekend. Till fots eller på cykel får du snabbt en överblick över den platta staden som lätt skulle kunna tävla med Stockholm om titeln “Nordens Venedig”.  Här är mina bästa tips för vacay i Helsinki!

Processed with VSCO with hb1 preset

SE

Två turistmål man absolut inte får missa är Uspenskijkatedralen ovan och Helsingfors Domkyrka nedan. Båda byggnaderna är hänförande vackra och även icke-arkitekturintresserade tappar hakan.

Processed with VSCO with hb1 preset

SHOPPING

Den finska shoppingen domineras av Marimekko, Iittala och Arabia men för den som vill fynda finns otaliga vintage-, secondhand- och designaffärer. Min absoluta favorit var Play it again Sam på Fredsgatan 2. Här hittar du extremt väl utvald vintage från 1900-1970 till förmånliga priser. Jag investerade i en oanvänd jacka med prislapp kvar från 1949 och ett par vida byxor från den finska flottans uniform på det tidiga 30-talet.

Värt att nämna är också Fargo på Flemingsgatan 20 som specialiserat sig på unika vintagmöbler. Stora reklamskyltar och finska 50-60-talsmöbler med hög dreggelfaktor, kolla bara fåtöljen nedan! Fargo ligger i stadsdelen Kallio som är Helsinkis svar på Södermalm fast inte helt gentrifierat. Här gnuggar tjackpundare axel med konststudenter, porrbutiker ligger vägg i vägg med syndigt trendiga kaffeställen och skapar den där atmosfären alla trendiga hipsterområden bara drömmer om.

Elisabetgatan bakom Domkyrkan ligger vintageaffärerna och designbutikerna på rad, väl värt ett besök! Längst ner på gatan, på Unionsgatan 45, ligger second hand-affären Reccisom sin grafiska profil påminner mer om en dålig variant på UFF, dock låga priser så den som vill rota kan säkert hitta ett och annat guldkorn.

 

Processed with VSCO with hb2 preset

Play it again Sam med sin välorganiserade butik med herr- och damkläder från 1900-1970.

Processed with VSCO with hb1 preset

ÄTA/DRICKA

På de flesta resturangguider till staden finner man Sandron Kulma på Tredje Linjen 17. Det finskklingande namnet till trots så är detta en marockansk oas och nästintill parodi på en “skön resturang”. I den nordiskt svala lokalen, klädd i furu, spelas mjuk techno och det serveras så fantastisk mat att man vill gråta, á la carte till middag och buffé till lunch.

På en promenad snubblade vi över restaurangen och baren Holiday på Kanavaranta 7, drömskt belägen vid vattnet. Här serveras fräsch (till mesta dels vegetarisk) mat med asiatisk touch och skaldjur. Med utomordentlig service och DJ som spelar Rihanna, Nancy Sinatra och Magnus Uggla på vinyl är detta ett måste på ställen att besöka i Helsingfors!

Den kaffesugne kan gå runt hörnet till Johan och Nyström på Kanavaranta 7 C.

Processed with VSCO with hb1 preset

 

Processed with VSCO with hb1 preset Processed with VSCO with hb1 preset

Inredningen på Holiday, hur schysst med bara en snutt tapet och tavla?

Processed with VSCO with hb1 preset

Johan och Nyström, utsikten som speglas i fönstret är inte fy skam.

Processed with VSCO with f2 preset

Bonustips! Butiken/caféet Chjoko på Elisabetgatan 9 gör inte bara Chewbaccachoklad men också praliner, perfekta souvenir för den som inte vill ha en Muminkopp.

Processed with VSCO with hb1 preset

Bonustips 2! Vill du uppleva det riktiga Finland bör du besöka den suspekta karaokebaren Pata Ässä på Snellmaninkatu 13. Här sjungs det äkta finsk schlager och dricks ordentliga groggar serverade i ölglas och som grädde på moset kan man sjunga med i alla låtar medan man står i pissoaren. Så smart.

Helsingfors är alltså ett utomordentligt tips för den som vill ha en lugnare weekend i vacker stad med god mat. Glöm inte att packa en extra tröja och öva finskan innan du åker, moi moi!

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-23 11:22