Hoppa till innehåll

Hipsterkastanj: step by step

(Uppdaterat!) Att det finns ett intresse för att odla ekar och kastanjer är det ingen tvekan om. Detta inlägg är ett av mina mest lästa någonsin vilket säger en hel del om svenskarnas längtan till det gröna. De svenska motsvarigheterna till japanska bonsaiträd är ekar och kastanjer, små gröna bomber med klorofyll som ger även … Continued

(Uppdaterat!) Att det finns ett intresse för att odla ekar och kastanjer är det ingen tvekan om. Detta inlägg är ett av mina mest lästa någonsin vilket säger en hel del om svenskarnas längtan till det gröna. De svenska motsvarigheterna till japanska bonsaiträd är ekar och kastanjer, små gröna bomber med klorofyll som ger även den gråaste lägenheten liv.

Här kommer en guide i sju enkla steg till er som vill odla era egna kastanjeträd hemma. Men passa på att plocka på vårkanten, precis när frosten släpper. Och glöm inte, tålamod är en dygd!

Titta vad fint Elsa fått det! En kväll när vi skulle äta middag och jag glömt att köpa vin tog jag med denna lilla som en försoningsgåva, så bra idé. Växter för vin! Ofta placerar man ju ekar och kastanjer som solitärer men vore det inte en grön dröm att sätta en hel bunt i ett glas?

 * * *

IMG_5382

1. Plocka

Plocka massor av kastanjer och gärna de som börjat grodda. Ofta är det täckta i jord och ibland har rötterna börjat leta sig ner i jorden, då får man dra lite försiktigt.

IMG_5386
IMG_5389

2. Variation

Variation är viktigt! Ibland är de långa, ibland korta, tjocka, smala, platta. En del har lång svans, en del ingen alls. Plocka många olika för att maximera chanserna till ett eget träd!

IMG_5396

3. Nåla

Nyp bort det lilla skyddet för att hjälpa din kastanj på traven. Ta fram två knappnålar. Tryck in nålarna försiktigt, bara tillräckligt för att de ska kunna hållas över ytan i glaset. Om du har smala shotsglas eller vaser med liten diameter behöver du såklart inga nålar.

IMG_5397
IMG_5406

4. Vatten & glas

När nålarna är instuckna är det dags att sätta i vatten. Här ovan är trädet påväg ut ur vecket i roten. Detta vill du inte ha under vatten, låt det gröna andas! Ta ett konjaksglas, ett snapsglas eller en liten vas och placera din kastanj precis ovanför vattenytan.

IMG_5398
IMG_5399

Såhär ska det se ut! Det ska precis nudda. Står den i ett fönster med element under ökar chanserna till groddning/träd men glöm inte att byta och fylla på vatten ofta. Jag pratar med dem och går och skvätter i lite nytt vatten 2-3 gånger i veckan. Torkar de ut är det kört.

IMG_5401

5. Groddning!

Sätt MASSA kastanjer och vänta tålmodigt. Efter 1-2 veckor i glaset är det lilla trädet ute. Placera gärna varmt och ljust, låt stå ovanför element tills trädet är påväg, sen kan du flytta runt hit och dit.

IMG_5403
IMG_5413

6. Jord eller inte jord?

Trädet är ute! Hipphipphurra. Nu har du valet att antingen plantera den i jord eller låta den vara kvar i vattnet. (Dock kan du göra detta val redan vid steg 3) I längden tror jag jord är bäst rent näringsmässigt men vatten funkar i några månader till. Hejhej paraplydrink.

IMG_5408
IMG_5411

Två kastanjer som är cirka 2 veckor gamla!

Processed with VSCOcam with f2 preset

7. Vänta, vattna och väx!

Efter gedigna studier har jag insett att om man låter trädet växa i hög långsmal vas blir trädet längre och yvigare.

Läs mer!

Odla trendiga micro greens till salladen

Hipsterekar: step by step

Så odlar du ditt egna avokadoträd

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.