Odlingstips! Även om detta är en modeblogg har jag insett att folk är intresserade av odling. Gröna skott och enkla tips för att lyckas med trendiga ljusa skott klickas och länkas till höger och vänster. Tidigare har jag skrivit om mina ekar och kastanjer men nu är det dags för något mer matnyttigt, avokado!
Såhär gör du:
När du gjort din smashade avokadotoast eller gucca till fredagsmyset är det bara att skölja av kärnan och lägga i ett glas vatten. Ofta brukar jag köra på en 3-4 stycken och hoppas på att minst två växer till sig.
- Byt vatten 2 ggr/veckan
- Efter någon vecka börjar ”skinnet” på kärnan lossna, skala av det för att underlätta för kärnan.
- Efter minst 2-3 veckor i vatten börjar de spricka upp och svansen kryper fram.
- När de börjar spricka upp är det dags att sätta dem i separata glas med nålar.
När svansen kommit fram går det undan och de kan växa flera centimeter på en vecka. Jag sätter mina avokados i höga ölglas för att de ska få ta plats.
Tryck in nålarna ca 0,5 cm. Tandpetare funkar också men tenderar att lossna.
En tre veckors avokado!
Denna avokado är ett år gammal och har bara stått i vatten. Eftersom det är känsliga lövträd tappar de bladen på vintern.
Ett år gammal avokado. De nedre löven är från första året och nu 2016 har den vuxit ca 15 cm och fått massa nya löv!
Ännu en ettåring. Denna är planterad i vanlig blomsterjord uppblandad med lecakulor och lite sand. Ofta är vanlig jord lite för tungt för skott så den måste lättas upp lite. Den ser lite ledsen ut men massa skott är påväg som ni ser!
Mina bästa tips för att lyckas med avokado:
- More is merrier! Satsa på 3-4 avokados på samma gång så lyckas du bättre.
- Byt vatten ofta!
- Fönsterbräde ovanför element. Avokados är exotiska växter som vill ha mycket fukt och värme.
- Kärlek! Jag pratar alltid med mina växter, som en gammal tant går jag runt och mumlar.
Här hittar du mina tidigare inlägg om odling!