Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Odla din egen trendiga mini-ek!

Gustav Broström  |  Publicerad 2015-11-17 08:00  |  Lästid: 2 minuter

November är ekollonens månad! Googlar man Gustav Broström kommer ”Gustav Broström ekollon” högt upp och om du vill ha dina egna ekar är hösten den bästa tiden. Kastanjer är också utmärkta att gro men måste frysa över vintern och plockas bäst i mars/april. Om du inte redan gått ut och plockat dina ollon brinner det i knutarna. Gå till närmsta park, samla på dig ett gäng och följ denna guide!

ek2-1

Helst ska man plocka ekollonen i oktober men november går också bra. Det bruna guldet bör se ut som ovan, öppna och med små svansar påväg ut. På grund av den kalla sommaren(?) hittade jag inte många ekollon med svans i år.

ek4-1

Nåla upp ett rejält gäng ollon

ek11

Lägg ekollonen i vatten och vänta. Byt vatten var 3-4 dag och fyll på kontinuerligt så att ollonen inte torkar ut. Ingen gillar ett torrt ollon.

Jag brukar köra hälften i vatten och hälften som bilden ovan, halva ekollonet täckt med vatten och fast med nålar.

ek10

Efter 2-3 veckor har du en svans som ovan.

ek8

Efter ytterligare en vecka börjar ekollonen spricka upp mer och den lilla grodden söker sig mot himlen. Placera brickan/vaserna på ett fönsterbräde med element under så ska du se att det går mycket snabbare!

ek6 ek1

Någon gång i decembermörkret kommer du ha en trendig liten ekskog. De tre små träden här är ett år gamla och tror tydligen att det är vår.

Här är äldre inlägg om mina ekar!

Hipsterekar: step by step

Hipstekar: step by step pt. 2

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-06-23 11:16