Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Odla ek och kastanj: supertipset!

Gustav Broström  |  Publicerad 2017-03-27 07:58  |  Lästid: 3 minuter

Nu banne mig ska ni få ett supertips. Att kultivera frön och plantor i växthus, drivhus eller i plastpåse är förvisso inget nytt men nu jävlar ska ni få se på fan. Under de senaste åren har jag förfinat konsten att odla ek och kastanj så när jag såg att mitt nya favoritkonto @florafaunafrukt kultiverade citronkärnor i plastpåse på elementet tänkte jag att ”det där går att vässa!” Här får ni en flerstegsraket till hur du lyckas 100% med ekollon och kastanjer!

Plocka

Plocka ekollon och kastanjer – gjört ba!

Tvätta

Jag plockade ekollon också vilket är perfekt att göra nu, hade ingen aning? *mvh proffs* De låg där i drivor och glodde på vårsolen, redo för att bli träd. Jag tog in alla och tvättade bort den värsta skiten.

Slå in & fukta

När de är nytvättade och fina är det dags för det tredje steget. Växthuseeffekten! Ta en ruta hushållspapper och lägg i en take away-låda. Lägg ner dina kärnor eller frön, fukta ordentlig men inte dyblött. Lägg på en ruta papper till och fukta, lägg på locket.

Cirka två rutor, en under och en över.

Fukta ordentligt med sprayflaska och ställ på elementet. Efter som alla åker ner när jag ställer de såhär så vänder jag på dem ibland.

Dag 2

Efter två dagar, alltså, jag plockade söndag eftermiddag och detta är tisdag förmiddag, ni hajar. De flesta har spruckit upp massor och svansen tar sig ut på kastanjerna. Ekollonen är dock lite långsammare men det går tydligt framåt. Fukta pappret ordentligt med blomspruta och ha lite mer tålamod.

Dag 3

Titta vad snabbt det går! På den tredje dagen var de flesta svansarna cirkus 1 cm och då kan man lätt stoppa ner i vaser eller jord. Detta går så snabbt och är så enkelt! Papper + vatten + miniväxthus/låda/påse. Var så god för tips!

 * * *

 

Läs mer!

Odla trendig mini-ek

Odla hipsterkastanj steg för steg

Odla avokado hemma – så gör du

Alla läsarnas frågor om att odla ek, kastanj och avokado

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar