Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Our Greenery

Gustav Broström  |  Publicerad 2017-03-17 12:00  |  Lästid: 3 minuter

Micro greens, mikrogrönt, minigrönt(?) är 2017 års superbär. Kliv åt sidan goji och blåbär, grönsakerna är i stan. Med fördelarna att de kräver minimal ansträngning, utrymme och kostnad, samt innehåller makalöst mycket nyttigheter är smått grönt det bästa du kan äta! Du kan blanda ut i sallad, ha på soppa eller macka och tack vare koncentrerad smak (prova att odla senap!) får du extra sting i maten. Mest intressanta företaget just nu är Our Greenery som har lanserat den fräschaste och mest lättskötta inomhusträdgården någonsin. Istället för att smutsa runt med jord odlar man i agar, japansk sjögräsgelé. Den ska ha upptäckts på 1600-talet och efter det blivit en väsentlig del av japansk matlagningskonst.

Men jag kan inte odla grönsaker tänker du. Lugn, detta lilla odlingkit är perfekt även för dig som misslyckas med att hålla en garderobsblomma eller en krukbasilika vid liv. Såhär gör du:

 

 

I det lilla kitet finns allt du behöver, odlingsstation, frön och agarpulver.

Välj frö! Senap smakar wasabi, ruccola är ruccola och rädisor smakar koncentrerad rädisa och blir vackert röda.

Så, tvätta ur skålen och torka ur den.

Fyll en kastrull med 750 ml vatten (en vinflaska är en bra minnesregel) och en påse agar. När man kokat upp agarpulvret i vatten häller man i det i krukan, väntar 20 min tills det svalnat och stelnat och häller på frön. Sen är det bara att slänga på lock och vänta 2-3 dagar!

Efter 2-3 dagar ser det ut såhär! Då är det dags att ta av locket och låta solen göra sitt jobb. Ställ det gärna ljust men inte för varmt, alltså helst inte ovanför ett element. Du behöver inte vattna eller göra någonting, smart va?

Efter ytterligare några dagar ser det ut såhär, en grön liten äng. De små smakrika skotten är sprängfyllda med vitaminer, mineraler och antioxidanter och passar perfekt på macka. Här har jag Urtekrams Pumpkin seed butter och Chia seed butter. Det senare smakar 100% jordnötssmör.

Du märker när det börjar gå mot slutet då agaren börjar krympa eftersom vätskan tar slut. Då är det bara att äta upp växterna, slänga den sista gelén och så nya frön. Nu har jag planterat rädisor, nomnomnom.

Läs mer!

Mina snyggaste krukväxter

Hipsterek – step by step

Hipsteravokado – step by step

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar