Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Så shoppar du på onlineauktioner del 1: Bukowskis

Gustav Broström  |  Publicerad 2017-05-29 10:30  |  Lästid: 3 minuter

FÖRSTA. ANDRA. TREDJE!

 

 

Nyligen köpte jag en serveringsvagn på Bukowskis onlineauktion och insåg då att det här med auktioner online är ett mysterium. Det står olika priser överallt, acceptpriser och utrop och gud vet vad. ”Smärre slitage och 1900-talets andra hälft” skrämmer slag på den orutinerade och det hela känns som en promenad genom Mordor. Den som följer Bukowskis på sociala medier vet att de har storsatsat, de är yngre, tuffare och sexigare. Genom att skapa själfulla hemmiljöer levandegörs de strama föremålen och man kan, om än för en kort sekund, föreställa sig Kåges ”Farsta” hemma i vardagsrummet. För att gör auktioner kul och hett igen har jag frågat Henrik Åberg, chef hemvärdering och specialist möbler och konsthantverk samt Sofia Wood, social media manager lite om HUR man gör när man shoppar.

 

 *DIN GUIDE TILL ATT SHOPPA PÅ BUCKAN*

Vad är det viktigaste att tänka på när man köper på auktion online?

Köp med hjärtat, hitta något du gillar och vill se eller bära varje dag och var noggrann med att ta del av den information som finns om objektet. Köper du till exempel en klocka bör du försöka hitta det bästa skicket för det belopp du är villig att spendera.

Men kan jag komma och kolla på möblerna innan?

Självklart! Har du möjlighet tycker jag absolut du ska komma och titta, antingen på visning inför våra slagauktioner eller vid våra in och utlämningslokaler som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Många kommer hit bara för att inspireras, för att sedan buda online om man hittar något som man fastnar för.

Vad bör man se upp med?

Det viktigaste är såklart att man vet vad det är man köper, därför är det att rekommendera att köpa från ett välrenommerat auktionshus som Bukowskis, där experter bedömer, värderar och katalogiserar varje objekt noga. Annars är risken att priset inte är korrekt eller att möbeln t ex är i ett annat skick än vad du trott det skulle vara. Det ligger på dig att undersöka objektet och läsa beskrivningar och mått, men allt finns online och alla vinklar är fotograferade så det är en enkel process.

Varför blir slutpriset högre än det jag la? 

Online betalar köpare en provision om 22,5 % inklusive moms samt en administrationsavgift om 50 SEK inkl moms.

Vad är acceptpris? Och hur skiljer det sig från utropspriset?

Accepterat pris är det minsta belopp en säljare kan tänka sig att sälja för. Når budgivningen inte upp till den nivån, återgår objektet till säljaren. Utrops­pris är det pris där vi bedömer att budgivning ska börja. Acceptpriset kan ligga på samma nivå men aldrig­ över utropspriset och i de flesta fall ­under utropspris.

Vilka rättigheter har jag som kund?

Enligt lagen om distansavtal har man som köpare 14 dagars ångerrätt och självklart kan man även söka om att reklamera objekt om det mot all förmodan skulle vara så att ett föremåls konditionsrapport inte stämmer.

 

Vilka trender är heta nu och vad ska man satsa på?

Design från 20-30-tal och framåt, Swedish Grace, samt danska klassiker som Hans J. Wegner och Finn Juhl är väldigt hett just nu. Även skandinavisk keramik som Berndt Friberg, svenska Märta Måås-Fjetterström och generellt unika vintage klassiker av bra kvalitet är det många som frågar efter. På senare tid har marknaden även börjar intressera sig för design från 70- och 80-tal, där finns fortfarande möjlighet att fynda.

 

Hur gör jag om jag vill sälja något?

Det är väldigt smidigt, vi finns där du finns helt enkelt. Fyll i vårt onlineformulär, skicka oss ett meddelande på Facebook, DM:a en bild på Instagram eller kom till någon av våra värderingskontor med objektet så hjälper våra specialister dig med allt från värdering till försäljning.

Vad är de vanligaste fördomarna om att köpa på auktion/på Bukowskis?

Antagligen att du själv inte har saker du kan sälja hos oss – vilket inte skulle kunna vara mer fel! Många sitter på populär design som man ärvt eller tröttnat på som i själva verket går att tjäna en rejäl peng på. Eftersom vi sköter både värdering, försäljning och har köparna får man som säljare rätt betalt hos oss och du slipper hela processen med att fotografera och leta stämplar själv, som ibland kan vara knepigt och ta ganska mycket tid. Du slipper också all kontakt med köpare.

 

 * * *

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar