Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Tips och trender med Gustav Broström

Snygga växtkonton på instagram

Gustav Broström  |  Publicerad 2017-03-01 08:00  |  Lästid: 3 minuter

Grönt är det nya svarta!  Att odla egna grönsaker och arrangera buketter är en helt nygammal trend som tack vare sociala medier fått ett uppsving. Jag odlar för fulla muggar i mina fönster och pratar ofta och länge med skotten. En tant jag träffade i trädgårdsbutiken sa att hon brukar svära åt sina växter för att få dem att växa fortare. Kanske det hjälper? För mig har växtlighet och krukväxter varit lika mycket hobby som terapi. Efter min mammas bortgång med skuld, skam och sorg började jag plantera mer och mer. Att långsamt se ett litet liv ta form är likt balsam för själen.

Här har jag samlat några av de mest inspirerande, grönfingrade människorna jag vet på instagram. Enjoy!

 * * *

@dan.lang

Denna superestet och jag delar fascinationen för naturligt ljus, ensamma anomoner och grovt stengods. Med ett praktiskt taget vitt galleri förs tankarna till den japanska konsten att arrangera blomsterarrangemang - ikebana. Avskalat och meditativt.

@farbrorgron.se

Ett helylle kontot där du får praktiskt tips på hur du räddar basilikakrukan från peston, planterar sötpotatis och odlar året runt. Odlingsinspiratör kallar han sig - snyggt! Ger en omåttlig lust att flytta ut till landet och gräva i jorden.

@florafaunafrukt

Mitt största guilty pleasure just nu är detta konto. Personen bakom är en del av växtgäris, en separatistisk grupp för gäris och icke-binäris på Facebook och instagram och enda gången jag tycker att FEMINISMEN GÅTT FÖR LÅNGT!! Nä, skoja men min våtaste växtdröm är att få ta del av all kunskap i den gruppen. Hos florafaunafrukt får du oerhört handfasta tips på hur du lyckas med avokados, mangos och ananaser. Här är det stort fokus på återvinning.

@houseplantclub

Fint i flödet är aldrig fel. Houseplantclub samlar växter, skott och interiörer från hela världen och har oerhört inspirerande instastories där de samlar, för dagen, särskilt utvalda plantor. Oerhört inspirerande.

@permalin

Före detta supermodellen och min co-host på ELLE-galan 2016, Malin Persson bloggar om sitt hem, liv och växter i en magisk villa utanför Malmö. Hennes konto samt odlingstips sträcker sig från trädgården in i köket och inspirerar till ett, på många sätt, grönare liv.

@putnamflowers

New York-baserade duon bakom Putnam flowers är stora favoriter hos modetidningar som Vogue och Vanity Fair. Deras fantasifulla och dramatisk kreationer gör ständigt inhopp i showrooms, modeplåtningar och societetsbröllop och nog förstår jag varför. Kolla hur fett.

@soilandstem

Som en blandning mellan @dan.lang och @putnamflowers är Soil and Stem. Med vildvuxna buketter och blekt romantisk färgskala förgyller detta konto mitt flöde.

@svante_elledecoration

Sist men inte minst är ELLE Decorations chefredaktör Svante. Hans instagrambilder från arkitektritade drömvillan kommer ofta med varma, långa historier om växternas ursprung och emotionella betydelse. Allt från Dr. Westerlunds blomma i sovrumsfönstret till den magiska inomhusrabatten  har hög dregelfaktor. Även fint att se ett hem förändras genom de olika årstiderna.

 * * *

Läs mer!

Odla avokado - så gör du!

Hipsterekar step by step!

Frågor och svar om att odla ekollon, kastanj och avokado!

Plantera ekar i jord - så gör du!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:04