Annons

Gustav Broström
Cafés groomingredaktör skriver om de bästa produkterna och hur du använder dem.

Annons
 

Sorgen i mitt hjärta kan ingen se

Jag hittade en sten. Ni vet en sån där töntig sten pensionärer har i blomkrukan. På stenen stod det ”Sorgen i mitt hjärta kan ingen se”.

Idag, för 365 dagar sedan förlorade jag min mamma.

Låt mig berätta om henne för er. Min mamma skrattade jämt. Hon skrattade högt och grymtade nästan. Min mamma hade skramliga armband som slog mot klockan. Min mamma kom ihåg personnummer på alla sina patienter. Min mamma somnade alltid fem minuter in i filmer och vaknade med ett ryck när hon började snarka. (Och hon förnekade alltid att hon snarkade) Min mamma var min bästa vän, min största idol och min ledstjärna i livet.

Annons

Idag, för 365 dagar sedan avslutade min mamma sitt liv.

De säger att tiden läker alla sår men de ljuger. Tiden läker ingenting, man bara lär sig att leva med ett avgrundsdjupt hål i hjärtat. De säger att det blir bättre, de ljuger då också. Man lär sig bara hantera saknaden, inte gråta hejdlöst på tunnelbanan eller på jobbet. De säger att allt kommer bli bra men det blir det fan inte. Hur kan allt bli bra när ca 1500 personer tar sitt liv varje år i Sverige?

29/3 – 2014, på min 23-årsdag, skickade min mamma ett brev till där hon skrev:

”Du finns alltid i mitt hjärta var jag än befinner mig. Njut o ta för dig av allt gott livet kan ge. Du är VÄRDEFULL.”

Det är först nu, ett år senare som jag förstår. Min mamma tog avsked av mig.

Jag söker inte sympati eller klapp på axel, det vill jag att ni ska veta. Jag vill att vi bryter tabut kring självmord, pratar om det, skriver arga insändare och demonstrerar med plakat. Jag vill att det ska bli ett slut på detta, jag vill att vi tar tag i frågor gällande psykisk ohälsa, depression och självmord. Jag vill inte att människor ska behöva gå igenom det jag gått igenom, det är ett öde jag inte önskar min värsta fiende.

Meningen på den där töntiga stenen kommer från en dikt av okänd författare:

Mina ögon kan tindra
mina läppar kan le
men sorgen i mitt hjärta
kan ingen se.

Processed with VSCOcam with t1 preset

För dig som är suicidal, eller misstänker att någon närstående mår dåligt finns det hjälp. Den ideella organisationen Suicide Zero arbetar med suicidprevention och är den viktigaste organisationen i Sverige just nu. Ordförande Ludmilla Rosengren intervjuades av Skavlan vilket du kan se här.

HÄR kan du läsa mer om Suicide Zeros arbete.

HÄR kan du få hjälp om du mår dåligt. Oavsett vad det gäller.

 HÄR kan du få hjälp om någon närstående tagit sitt liv.

HÄR kan du läsa min årskrönika.

Dela
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar